maanantai 19. maaliskuuta 2018

1. Mitä tehdä ennen lähtöä?

Ajateltiin, että voitas tehdä tällanen tekstitrilogia, jossa kerrotaan miten myö valmistauduttiin harkkavaihtoon ja koska netti nyt toimii loistavasti, on hyvä hetki aloittaa tämä trilogia.

Kerrotaan mitä tehtiin ennen vaihtoon lähtöä, mikä tässä matkassa maksaa ja mitä pakattiin mukaan. Toivottavasti tästä kolmiosaisesta tekstipläjäyksestä on hyötyä sellaiselle, kuka joko harkitsee lähtöä harkkavaihtoon tänne Afrikan mantereelle tai on jo lähdössä. Sillon, ku ite oltiin lähdössä niin tällasia blogitekstejä ei oikein löytyny, ja niitä olis kyllä kaivannu! Oli tosi vaikee miettiä mitä mahdollisesti tartteis pakata mukaan tai mikä tässä matkassa maksaa (ja paljon mikäkin maksaa).

Tässä ensimmäisessä osassa siis kerrotaan mitä tehtiin ennen lähtöä.

Aivan ensiksi tulee tietysti varmistaa se maa mihin on lähdössä sekä oma motivaatio tulevaa paperivaihtoa ja rahan menoa kohtaan. Myö keskusteltiin melko usein siitä, että miltä tuntuisi lähteä Tansaniaan vaihtoon. Paulan kohdalla vastaus ja motivaatio tuli suoraan sydämestä, Justinaa sai hieman lämmitellä.

Kun itsensä kanssa on lyöty lukkoon, että nyt mennään, alettiin tiedustelemaan mei alan kansainvälisistä vaihdoista vastaavan opettajan kanssa. Kyseltiin olisiko se mahdollista, suositteleekd hää sitä paikkaa meille ja kannattaako ylipäätään lähteä. Mei kv-vastaavahan oli ratketa henkseleistään, kun kuuli mihin myö haluttas lähtee. Ennen vaihtoon lähtöä käytiin myös muutamissa koulun kv-infoissa ja niissä kerrottiin yleisesti vaihtoon lähdöstä sosiaalialalla. Näissä infoissa kirjotettiin myös muutamia lappuja siitä, että olis kiinnostunu vaihtoon lähdöstä. Näihin lippulappuihin mei piti mm. kirjottaa top 3 maata mitkä kiinnostas, aiemmasta matkustuskokemuksesta, omista harrastuksista ja muusta perusliibalaabasta. Näitä lippulappuja kirjoteltiin loppuvuodesta 2016 ja alkuvuodesta 2017.

Seuraavaksi otettiinki sit yhteyttä Tanzania Volunteersiin, noin vuosi ennen mei tänne tuloa. Oltiin hyvissä ajoin liikenteessä ja saatiin majotus täältä. Tanzania Volunteersilta meille vastasttiin, että koska meijän Tansaniaan saapumiseen on niin pitkä aika voidaan ihan rauhassa kattella harkkapaikkoja ja ilmottaa niistä kesällä/syksystä 2017.

Keväällä 2017 alotettiin myös meijän rokottaminen. Se alotettiin B-hepatiittirokotteella. Sovittiin koulun terveydenhoitajan kanssa meijän rokotusohjelmasta ja käytiin läpi myös muita mahdollisia sairauksia ja lääkkeitä yhdessä läpi.

Koska oltiin hyvissä ajoin liikenteessä, meille tuli kesäksi tauko Tansania jutuista ja seuraavan kerran palattiin astialle vasta viime syksynä koulun alkaessa. Meijän harkkaopen kanssa pidettiin 2-3 tapamista, joissa vähän päiviteltiin toistemme tietoja missä mennään ja mitä pitää vielä tehdä. Tehtiin mei koululle Euroopan ulkopuolisen harkan harkkasopimus sekä lisäksi haettiin mei koululta apurahaa. Haettiin viime syksynä apurahaa myös Otsakorpi säätiöltä. Tän hakemisessa tuli olla tarkka, koska säätiöllä on hakuaika vain tiettyinä aikoina.

Viime syksynä jatkettiin myös meijän rokotuksia ja välistä tuntui, että joka viikko sai olla terkkarilla piikki olkavarressa. Meitä myös huvitti se, että meil meni viime vuon enemmä rahaa apteekkiin kuin esimerkiks vaatekauppoihin. Ollaapaha nyt sit harjoteltu mummoutta ja osataan liikkua apteekissa kuin kalat vedessä. Nyt oli myös ne ajat ku terkkarilta pysty vielä kysymään mieltä kalvaavia kysymyksiä.

Laitettiin viime syksynä uudestaan viestiä tänne Tanzania Volunteersille ja ilmoteltiin taas itseistämme. Oltiin molemmat kesän ja alkusyksyn aikana pyöritelty harkkapaikkoja ja kun sopiva oli löytyny ilmotettiin siitä sit tänne Tansaniaan. Järjestö lupas hoitaa harkkasopimuksen ko. paikan kanssa ja näin alkoi paperien lähettely Tansania-Suomi-Tansania / Suomi-Tansania-Suomi. Tietty ei voitu välttyy siltä, et papereita ei olis hukkunu, vaan kv-open allekirjottama harkkasopimus hukku jonnekin välille Tansania-Suomi. Hää joutu kirjottamaan sen uudestaan.

Oltiin etenkin loppusyksystä tosi ahkerasti yhteydessä Tanzania Volunteersiin ja kyseltiin kauheesti kysymyksiä. Niihin vastattiin lähes aina ja tää lisäs entistä enemmän tunnetta siitä, et ollaan varmoissa käsissä. Sähköpostittelu tapahtu siis suomen kielellä ja viesteihin vastattiin usein melko nopeasti.

Loppuvuodesta ilmotettiin meijän koulun kansainvälisistä vaihdoista vastaavalle toimistolle meijän lähdöstä. Hyö pitää kirjaa siitä, montako opiskelijaa lähtee vuosittain vaihtoon. Kv-toimistolle laitettiin myös todistuksen meijän matkavakuutuksista, koska koulu antaa matkavakuutuksen vain 1 kk.

Jossain välissä kannattaa hoitaa alta myös seuraavat asiat: matkavakuutus, lentoliput, passin uusiminen. Hoidettiin esimerkiksi lentolippujen osto niin, että oltiin jo 100% varmoja meijän lähdöstä. Niiden ostossa kannattaan sitten olla EXTRA tarkkoja...!

Tällaisen tien kautta ollaan nyt sit tultu tänne Tansaniaan. Jos yhtään kiinnostaa harkkavaihtoon lähtö nii ensinnäkin LÄHDE! Se on iha mieletön kokemus. Toiseks selvitä ja etsi käsiin oman koulus kansainvälisistä vaihdoista vastaava opettaja, hää osaa varmasti sen jälkeen neuvoa mitä tehdä ja miten edetä. Ota myös ite selville jotain kohdemaasta, sen kulttuurista, tavoista ja ehkä jopa historiasta. Myö ei kumpikaan kauheen paljon lueskeltu mitään Tansanian kulttuurista ym. vähän kuitenkin jottei ihan shokkina tuu tää maa.

- Paula ja Justina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

"Voin jo haistaa makkaramakaroonimössösössön ja maistaa juuston maun suussani!"

Nyt on ollu mei viimenen viikko Moshissa eikä tää kyllä ihan ollu sellanen viikko mitä myö oltiin kuviteltu. Tansania pääs yllättämään ja me...