tiistai 23. tammikuuta 2018

Normipäivä Ludaossa

Ollaan nyt oltu Ludaossa töissä noin 2 ja puoli viikkoa. Meille on tässä ajassa muodostunut jonkinlainen työrutiini, vaikka usein tuntuukin, että opettajillakin on hakusessa päivärytmi. Kuitenkin ajateltiin nyt kertoa teille hieman meidän työpäivän kulusta.

Mennään töihin Tanzania Volunteersin tarjoamalla kyydillä ja kuskinamme toimii Clever. Olemme päiväkodilla aina puoli yhdeksän jälkeen. Useahkosti tähän aikaan lapsilla on menossa laulutunti, jolloin lauleskellaan englannin ja swahilin kielisiä laululeikkejä. Meidän ehdottomia suosikkeja on laulut, joissa sheikataan buutia.

Laulujen jälkeen päivästä (ja opettajien mielenkiinnosta) riippuen on vuorossa "matematiikkaa", englantia tai swahilia. Oikeastaan tuntuu, että lukujärjestyksellä ei ole mitään merkitystä, koska lähes joka tunnilla käydään läpi noita kaikkia. Vähän numeroita, vähän kirjaimia, hieman enkkua ja ripaus swahilia. Lukujärjestys toimii siis tauluna ja on seinällä vain muodonvuoksi. 

Kuten jo ensimmäisen päivän jälkeen kirjoitimme, opetus tapahtuu huutamalla toistaen sitä mitä opettaja sanoo. Jos ääni ei opettajan mielestä tule tarpeeksi kovaa, käsketään sitä lisäämään. Äänenvoimakkuus onkin sopiva vasta sitten, kun opettajilta menee tärykalvot ja oppilailta puhkeaa verisuonet päästä. Tai ainakin pullottaa siihen malliin, että kohta pasahtaa.

Lapsille tarjotaan kymmenen aikaan puuroa. Ja kaikkein on pakko syödä se loppuun asti. Puuro tarjoillaan yleensä mukista, ja jos se ei tyhjene tarpeeksi nopeasti, lasta syötetään lusikalla. Lisäksi päivän aikana lapsille tarjotaan lounas noin yhden aikaan.

Oppitunnin jälkeen, joka päättyy silloin kun lapsilla ja opettajilla loppuu mielenkiinto tai lapset alkavat yksitellen liukenemaan ulos luokasta, on lapsilla aikaa vapaaseen leikkiin. Tällöin lapset ryntäävät pihalla oleviin erilaisiin keinuihin ja alkaa kilpahuuto siitä kuka saa keinua ja missä ja kenen luokse me tulemme vauhtia antamaan. Lapset touhuavat jonkin aikaa, yleensä noin puolituntia-tunnin-puolitoistatuntia, jonka jälkeen siirrytään jälleen luokkahuoneeseen opiskelemaan aakkosia, numeroita, tavuja ja lauluja, aivan kuten aamullakin.

Oppitunti päättyy jälleen siihen, kun lapset alkavat yksi kerrallaan valua ulos luokasta muihin hommiin. Osa lapsista leikkii ulkona, osa sisällä palapelejä rakentaen. Lounaan jälkeen on päiväunien aika. Tällöin meidän on hyvä aika liueta paikalta pois joko kävellen, tuktukilla tai Cleverin kyydillä.

Päiväkodin päivärutiini määräytyykin siis siitä, millainen mielenkiinto opettajilla on työhönsä ja kuinka lapset jaksavat keskittyä. Useasti onkin niin, että opettajien mielenkiinnon loppuessa, meidät laitetaan huudattamaan lapsia kirjaimien tai numeroiden muodossa. Kun olemme tarpeeksi huudattaneet lapsia, saamme kiitokseksi "Well done, well done. Try again another time. Teachers are goodi girls!" aplodien kera. 

Vaikka päiväkodin päivärutiini tuntuu olevan hieman hakusessa, lapsia se ei tunnu haittaavan. Lapsille tärkeintä tuntuukin olevan se, kuka pääsee istumaan meidän sylissä ja kuka saa eniten meiltä huomiota. Lapset hakeutuvat usein oppituntien jälkeen meidän syleihin ja tässä muutaman viikon aikana ykkösleikiksi on noussut aa ram sam saa -sylileikki. Toinen suuri hitti on ollut sormien vetäminen lapsen selkää pitkin. Myös palapelit ovat kovassa huudossa.

Tähän loppuun muutama kuva päiväkodiltamme:

Ludao daycare center
Etupihan keinuja
Wc-tilat
Reikä
Takapihan lelut
Luokkahuone


Lapset uuden muistipelin parissa
Lasten suosikkipalapeli
- Justina ja Paula

1 kommentti:

  1. Aa ram sam saa:n sanat taipuvat varmaan hyvin paikallisten suussakin :) seuraavaksi hämä-hämähäkki?

    VastaaPoista

"Voin jo haistaa makkaramakaroonimössösössön ja maistaa juuston maun suussani!"

Nyt on ollu mei viimenen viikko Moshissa eikä tää kyllä ihan ollu sellanen viikko mitä myö oltiin kuviteltu. Tansania pääs yllättämään ja me...